Steunkousen aanmeten

Meer informatie over Therapeutische elastische kousen.

  • Wat zijn elastische kousen of steunkousen

  • Hoe gaat het aanmeten in zijn werk

  • Kan ik steunkousen wassen

  • Zijn er aan- en uittrekhulpmiddelen voor steunkousen aantrekken

  • Wat is de gemiddelde levertijd en hoe zit het met de vergoeding

Wat zijn Therapeutisch elastische kousen (TEK- Kousen)?

TEK Kousen geven u ondersteuning en druk op uw been of benen. Deze druk wordt ook wel compressie genoemd. De compressie van de steunkous is het hoogst bij het onderbeen /enkel en wordt gradueel minder naar boven toe. Door de compressie, die van buiten op uw benen wordt uitgeoefend, wordt de circulatie van uw bloed gestimuleerd. De elastische steunkous geeft een dusdanige druk en duwt als het ware uw bloed omhoog richting het hart. Uw onderbenen worden weer voorzien van voeding en zuurstof. Eventueel vocht dat zich heeft opgehoopt wordt met de juiste kous afgevoerd, en de dikte van uw been of bene wordt minder. Afhankelijk van de ernst van uw klachten kunt u kiezen uit kniekousen, dijbeen steunkousen of een steunpanty. Ook kunt u de keuze maken voor kousen met of zonder naad en met of zonder voetstuk. Er zijn voor wat de druk betreft verschillende typen elastische kousen, onder te verdelen in drukklassen:

Er zijn steunkousen bij de Hema verkrijgbaar die een zeer lichte compressie geven en die klasse verkoopt de specialist niet.

Hema Steunkousen zijn prima in verhouding met de prijs maar geven een andere steun.

Steunkousen.nl verkoopt klasse 1 en klasse 2 kousen van medische producenten.

  • Klasse 1 staat voor een lage druk en is vrij verkrijgbaar klasse
  • Klasse 2 ,3 en 4 staat voor steeds een hogere druk. 

De meeste mensen dragen steunkousen klasse 2. Deze geven de meeste benen genoeg druk en zijn redelijk goed aan en uit te trekken Dit laatste is zeer belangrijk want steunkousen hebben alleen nut als u ze elke dag draagt.

Steunkousen aanmeten

Het is alleen zinvol om steunkousen aan te meten op oedeemvrije benen. Als uw benen nog veel vocht bevatten zal eerst gezwachteld worden om het vocht te verminderen. Wanneer het been weer in zijn normale vorm is kan er een steunkous worden aangemeten.

Steunkousen worden vanaf de klasse 2 aangemeten.

Hoe gaat het aanmeten van elastische kousen in zijn werk?

  • Bij de eerste afspraak met uw arts wordt er gekeken wat de medische indicatie is voor het aanmeten van elastische kousen.

  • Indien er een medische indicatie is en de benen vrij zijn van oedeemvocht, dan meet de arts of verpleegkundige uw been op met een speciaal apparaat. Bij oedeem in de benen zal dit eerst aangepakt moeten worden behandeld. De arts of verpleegkundige bespreekt de oedeem behandel mogelijkheden met u en helpt met uw aanvraag voor de juiste zorg.

  • Uw steunkous (of steunkousen) wordt binnen 2 weken geleverd.

  • Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om na ca. 2 maanden gekeken of de steunkous of steunkousen effectief zijn.

    Bij een positief resultaat wordt er een tweede kous of paar kousen voor u besteld. Levertijd op aangemeten steunkousen is gemiddeld 2 tot 4 weken.

  • Jaarlijks wordt het effect van de steunkousen gecontroleerd maar u bent zelf vaak ook in staat om goed te kijken en te voelen hoe het gaat.

Steunkousen.nl levert ook een selectief assortiment steunkousen klasse 3 zoals de Mediven Plus en Mediven Forte

Onderhoud van steunkousen.

Goed onderhoud is belangrijk voor het effect van de steunkousen. Was uw kousen regelmatig (2-3 keer in de week) en let op het wasvoorschrift. De meeste kousen kunnen niet in de droger en er mag geen wasmiddel gebruikt worden. U kunt de kousen het best met de hand wassen in lauwwarm water. Dep de kousen droog met een handdoek tot het water er zo goed mogelijk is. Vooral de kousen niet uitwringen en geen warmte van apparaten of de zon gebruiken. Dit tast de elastische kousen aan. Door wassen wordt de kous soepeler en gemakkelijker aan en uit trekken. Ook is het wassen van de kous beter voor de elastische draden en de druk van de kous. Stop de kousen ook niet in de droger of centrifuge.

Steunkousen aan en uittrekken.

Wij adviseren u de elastische kousen aan te trekken op het moment dat uw benen het dunst zijn, en dat is dus ’s ochtends. Pak let op met uw mogelijk scherpe nagels en zorg dat u geen ringen of armbanden draagt. Wilt u het helemaal veilig doen en wilt u optimale grip dan kunt u ook rubberen steunkoushandschoenen dragen. Elastische kousen worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Het aantal kousen, de frequentie en de vergoeding hangt af van uw verzekering en verzekeraar.

Garantie.

De meeste leveranciers garanderen dat hun producten 3 maanden therapeutisch functioneel zijn. Niet van toepassing zijn gebreken die veroorzaakt zijn door normale slijtage, veranderingen aan uw lichaam of onjuist gebruik

Spataderen.

Wilt u informatie over het verwijderen van spataderen kunt u contact opnemen voor gratis advies met;

Vragen? Start chat

8023