Wat is een trombose?
Trombose is een aandoening waarbij zich een bloedstolsel vormt in een ader of slagader, wat kan leiden tot een gedeeltelijke of volledige blokkering van de bloedstroom. Wanneer trombose optreedt in vitale bloedvaten, zoals in de hersenen, het hart of de longen, kan dit levensbedreigend zijn. Anti Trombose kousen - verbandkousen.
Diepe veneuze trombose
Diepe veneuze trombose (DVT), ook wel bekend als diepe veneuze trombose een specifieke vorm van trombose waarbij een bloedstolsel ontstaat in de diepe aderen van het lichaam, meestal in de benen. DVT kan ernstige gevolgen hebben als het bloedstolsel losraakt en naar de longen reist, waar het een longembolie kan veroorzaken. Dit kan leiden tot ernstige complicaties, waaronder levensbedreigende complicaties.
De impact van trombose in Nederland
Trombose komt vaker voor dan je misschien denkt. Ongeveer één op de twee Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met aderproblemen. Elk jaar worden er in Nederland naar schatting 25.000 gevallen van veneuze trombose in de benen gediagnosticeerd. Dit komt neer 1 a 2 per 1000 mensen per jaar. Als deze aandoening niet tijdig wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige complicaties zoals longembolieën, hartaanvallen of beroertes, wat jaarlijks bij ongeveer 7.000 Nederlanders gebeurt.
Oorzaken en risicofactoren
Trombose ontstaat o.a. door langdurige immobiliteit (zoals lange vlieg, autoreizen of ziekenhuisopname). Door gebrek aan beweging stroomt het bloed minder goed door en kan er een bloedstolsel ontstaan. Hoewel bloedstolling essentieel is bij verwondingen om bloedverlies te voorkomen, kan het ook een gevaar vormen als het zonder noodzaak optreedt. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals roken, ziekte, bepaalde medicatie, erfelijke stollingsstoornissen of zwangerschap
Symptomen en gevolgen
Trombose komt meestal voor in de benen of het bekken, maar kan in principe in elke diepe ader in het lichaam ontstaan. Een trombose in de benen treedt vaak op in de diepe aderen van de kuitspieren, vooral bij 60 plussers. Symptomen kunnen variëren van zwelling, meestal in één been pijn of kramp in het been en warmtegevoel in het aangedane gebied, tot ernstigere complicaties zoals longembolieën.
Behandeling en preventie
Een tijdige diagnose en behandeling zijn cruciaal om de ernstige gevolgen van trombose te voorkomen. Therapeutisch elastische kousen worden vaak voorgeschreven als onderdeel van de behandeling. Deze kousen helpen de bloedstroom te verbeteren en de vorming van nieuwe bloedstolsels te voorkomen. Naast medische behandelingen is het belangrijk om risicofactoren te verminderen, zoals het stoppen met roken en het vermijden van langdurige immobiliteit. Trombose is een serieuze aandoening die snel en adequaat moet worden aangepakt om levensbedreigende complicaties te voorkomen. Door bewustwording en preventieve maatregelen te nemen, kunnen de risico's aanzienlijk worden verminderd. Wanneer je vermoedt dat je een DVT hebt, maak dan altijd een afspraak met de huisarts of een specialist voor een nauwkeurige diagnose en deskundig advies.