Veel gestelde vragen bij het kopen van steunkousen

Hoe kiest u de juiste maat?

Ik wil voor het eerst kousen vanaf klasse 2 gaan dragen. Wat moet ik doen? Wanneer u voor het eerst therapeutisch elastische kousen (vanaf klasse 2) wilt gaan dragen, adviseren wij altijd eerst uw klacht en hulpvraag te bespreken met uw huisarts. Indien uw huisarts beoordeelt dat het dragen van therapeutisch elastische kousen uw klachten kunnen verminderen kunt u deze laten aanmeten bij onze partner Livit Ottobock Care.

Persoonlijk advies bij het aanschaffen van steunkousen nodig?

Komt u er niet uit en wilt u meer informatie over (behandeling van) uw specifieke klachten, de juiste drukklasse kousen voor u, of het merk kousen? Heeft u een verwijsbrief van uw huisarts? Bent u op zoek naar een deskundig adviseur die uw steunkousen persoonlijk aanmeet? Dan verwijzen wij u graag naar Livit Ottobock Care. Met meer dan 400+ locaties in heel Nederland is er altijd een steunkousen consulent van Livit Ottobock Care bij u in de buurt! Vanaf uw eerste afspraak tot het moment dat u uw steunkousen voor het eerst draagt zit 1 á 2 weken. Bekijk het korte filmpje om te zien wat u kunt verwachten als u steunkousen laat aanmeten bij Livit Ottobock Care. Voor meer informatie bekijk ''Advies bij het aanmeten van Steunkousen''.

Helpen steunkousen bij spataderen?

Door steunkousen te dragen verminderen de klachten van spataderen. Spataderen zijn bloedvaten die vlak onder het huidoppervlakte liggen. Ze zijn in de breedte uitgerekt en vaak ook gedraaid doordat de kleppen niet goed functioneren. Steunkousen geven compressiedruk van buiten af op uw aderen en ondersteunen op deze manier uw doorbloeding. Spataderen hoeven niet per definitie nare symptomen te veroorzaken maar in veel gevallen kunnen ze serieuze medische problemen veroorzaken.

Hoe ontstaan spataderen?

Bij spataderen werken de aderkleppen in de verwijdde bloedvat vaatwand niet goed. Hierdoor stroomt het bloed niet optimaal door. Uw spieren, huid en zenuwen krijgen te weinig voedingsstoffen met serieuze schade als gevolg. Deze schade kan niet meer hersteld worden en is permanent. De compressiedruk van kousen laat de vaatkleppen weer goed sluiten waardoor uw bloed gemakkelijker naar uw longen en uw hart getransporteerd wordt. Steunkousen werken preventief dus het helpt als u er op tijd mee begint.

Er zijn verschillende risicofactoren die de ontwikkeling van spataderen bevorderen.

  1. Erfelijke aanleg
    Bij ouderlijke aanleg is de kans groot dat ook het nageslacht dezelfde klachten ondervindt. Ook obesitas bevordert de vorming van spataderen.
  2. Zwangerschap
    In de loop van de zwangerschap krijgen veel vrouwen last van spataderen. Dit komt omdat de hoeveelheid bloed verhoogt wordt tot wel 25% extra en de aderen dus maximale prestaties moeten leveren.
  3. Gebrek aan lichaamsbeweging
    Deze oorzaken worden beschouwd als speciale risicofactoren. Weinig bewegen, maar ook langdurig staan of zitten, maken het bloed troebel, waardoor het bloed zich ophoopt in de aderen en zich uitbreidt. De veneuze kleppen sluiten niet goed, en na enige tijd leidt dit onvermijdelijk tot de vorming van spataderen. Ongezonde levensstijl, b.v. roken bevordert de vorming van spataderen.

Hoe komt het dat uw kleppen niet meer werken?

Kleppen kunnen minder goed gaan werken doordat u vaak te weinig beweegt. Dit kan komen doordat u zwanger bent, ouder wordt of veel staat of juist zit. Maar ook overgewicht is een belangrijke factor bij het krjgen van een mindere doorbloeding.

Hoeveel compressiedruk heb ik nodig?

Er is een onderscheid tussen lichte en zwaardere compressie.
Steunkousen met een lichte compressie in de klasse KKL1 of CCL1. Deze steunkousen zijn vrij verkrijgbaar en ondersteunen uw doorbloeding zodat er preventief tegen spataderen een oplossing geboden kan worden. De druk begint onderin bij de hiel en wordt naar mate hoger om het been lichter. Deze kousen zien eruit als normale kousen en zijn zeer modieus.
Heeft u al spataderen en zwaardere klachten of weet u niet wat u nu het beste kunt gebruiken? Dan raden wij altijd aan uw arts of therapeut te raadplegen voordat u iets aanschaft. Het kan zijn dat u een steunkous in de klasse KKL2 of CCL2 nodig heeft en die dient u niet zonder deskundig advies aan te schaffen. Voor deskundig advies raden wij Livit Ottobock Care aan.

Wanneer loop ik risico op het krijgen van spataderen?

Van invloed op het krijgen van spataderen is:

  • leeftijd
  • overgewicht
  • zwangerschap
  • erfelijkheid
  • vaak lang stil staan of zitten
  • orale contraceptiva
  • ziekteen of een trauma

Hoe kan ik preventief spataderen tegengaan en/of voorkomen?

Het allerbelangrijkste wat u kunt doen om spataderen te voorkomen is veel bewegen. Zorg ervoor dat u niet lang stil zit en zet u zelf ertoe regelmatig uw lichaam uit te dagen in een gezonde houding en activiteit. Draag zo min mogelijk hoge hakken want dit brengt uw natuurlijke lichaamshouding uit balans. Let op uw gewicht en draag regelmatig steunkousen.

Wat voor behandelmethodes zijn er bij spataderen?

Afhankelijk van het veneuze ziektebeeld en de mate van aandoening zijn er verschillende methodes. Een medische ingreep en een preventieve behandeling kan beide tot de oplossing behoren. Steunkousen dragen, het krijgen van een injectietherapie, sclero-therapie of een lasertherapie kan tot de mogelijkheden behoren.

Wat is de werking van steunkousen?

Graduele compressiekousen geven druk op uw benen. Gradueel betekent dat de druk beneden in de benen het hoogst is net boven de enkel. Hoe hoger om het been des te lager de druk. De graduele compressie zorgt voor een betere afvoer van uw bloed en vocht. Opgezwollen benen en voeten en spatadres worden hiermee actief tegengegaan.

Wat zijn de voordelen voor het dragen van steunkousen?

Wanneer u compressiekousen draagt, merkt u dat uw klachten minder worden. De compressiekousen geven een comfortabele steun. Tevens helpen de kousen preventief tegen verergeren van spataderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan als u zwanger bent.

Spataderen voor en na de zwangerschap?

Spataderen komen  vaak voor tijdens zwangerschap omdat het lichaam zwaarder is en u ook in de weg kan zitten. Wanneer u zwanger bent verslappen uw vaatwanden door de toename van oestrogeen. Het gevolg kan zijn dat u spataderen krijgt. Steunkousen helpen dit te voorkomen en hebben ook als voordeel dat u minder vocht vasthoudt in uw onderbenen. Wanneer u zwanger bent kunt u beginnen met kniekousen om eens te proberen voordat u een zwangerschapspanty kiest.

Verbandkousen of compressiekousen?

Is het beter om verbandkousen die u in het ziekenhuis krijgt, de zogenaamde anti-embolie kousen, te dragen of worden compressiekousen aangeraden? Verbandkousen of anti-emboliekousen zijn bedoeld voor bedlegerige patiënten. Als u al spataderen heeft en u bent niet bedlegerig dan worden steunkousen geadviseerd in plaats van verbandkousen. Ervaring leert dat veel verplegend personeel tijdens het werk zelf kousen draagt om geen vermoeide benen te krijgen. Sommige schalen zelfs op door 2 paar kousen over elkaar aan te trekken voor meer druk, dit is absoluut niet de juiste manier om het gewenste resultaat te bereiken!

Moet ik een dokter of therapeut consulteren?

U moet uw huisarts benaderen wanneer spataderen erfelijk voorkomen in uw familie. Maar ook als u opgezwollen/pijnlijke voeten en enkels of kriebel op de huid heeft of een verandering van de kleur van uw huid.

Welke compressiedruk klasse zijn er?

Klasse 1 lichte druk rond de 15 - 20 mmHg
Klasse 2 gemiddelde druk rond de 20 - 30 mmHg
Klasse 3 hoge druk rond de 30 - 40 mmHg
Klasse 4 zeer hoge druk rond de > 40 mmHg

Kunnen steunkousen in de wasmachine en in de droger?

Steunkousen kunt u wassen in de wasmachine. Lees eerst het wasvoorschrift dat op de kous is aangegeven. Zo weet u op hoeveel graden u de kousen kunt wassen. Bijna al onze leveranciers raden het gebruik van wasverzachter ten strengste af. Gebruik dus geen wasverzachter, al is het maar voor de zekerheid. Steunkousen mogen niet in de wasdroger. Omdat er in de steunkousen elastaan verwerkt zit, wat voor de druk zorgt, en deze niet tegen de temperatuur van een droger kan. Bij verhitting wordt de compressie minder en daarom mag u de kousen ook niet strijken of bij/over de verwarming hangen. Voorzichtig droog deppen mag wel en bij voorkeur op de hand wassen.

Was daarom alle steunkousen, steunpantys, dij steunkousen, zwangerschapspanty’s en sportcompressiekousen op de hand. In een lauw sopje, spoelen en in een droge doek zacht deppen en zeker niet uitwringen. Rustig laten drogen zodat de steunkousen mooi en functioneel blijven.

Worden mijn steunkousen door de verzekering vergoed?

Begin 2013 heeft de regering in Nederland besloten de kosten van steunkousen en verbandkousen in de meeste gevallen niet meer te vergoeden. Compressiekousen in de klasse 1 worden sowieso niet meer vergoed. Klasse 2, 3 en 4 vaak nog wel. Wanneer u een verwijsbrief van uw huisarts of specialist heeft kunt u de kousen vaak volledig vergoed krijgen via uw zorgverzekeraar. Controleer dit eerst bij uw zorgverzekeraar.  Als u een kous gekocht heeft bij een leverancier die is aangesloten bij uw zorgverzekeraar krijgt u vaak een groot gedeelte vergoed. Doorgaans worden er slechts twee paar compressiekousen per jaar vergoed. Vraagt u de precieze informatie bij uw verzekeraar op. Verbandkousen zijn sind begin 2013 helemaal uit de vergoedingssfeer gehaald. Als de kousen niet vergoed worden raden wij toch aan steunkousen aan te schaffen om uw benen gezond te houden. Op uw gezondheid wilt u namelijk nooit bezuinigen!

Vragen? Start chat

8023