steunkousen klasse 3

Published on
7 mrt. 2015 07:09:00

Voor onze medische kousen verwijzen wij u naar dezde categorie: Therapeutische kousen

(Bijvoorbeeld de Mediven Forte top kousen van Medi)

Steunkousen klasse 3  (CCL 3-steunkousen) zorgen voor een krachtige compressie met een druk waarde 34,0-46,0 mmHg (4,50-6,10 kPa). Ze worden gebruikt om chronische veneuze klachten zoals thrombose, oedeem en atrofie te behandelen.

Klasse III wordt gedragen bij ij chronische veneuze insufficiëntie, na trombose in huidletsels en na genezing van ulcera. Steunkousen klasse 3 worden zelden gebruikt, omdat de behandeling  heel uitdagend en zwaar is. Vaak wordt de compressie klasse 2 dan ook voorgeschreven bij bijvoorbeeld trombose. De kousen worden verondersteld om strikt gedragen te worden. Klasse 3 kousen zijn zeer zeer moeilijk aan te trekken en uit te trekken en daardoor vergt het doorzettingsvermogen van de patiënt iedere dag de kousen te dragen.

Hoe zijn de drukklassen ingedeeld:

 

Elastische kousen zijn een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om veneuze en lymfatische aandoeningen, zoals de preventie van veneuze trombose te behandelen.

Definitie

Steunkousen klasse 1 en trombose kousen behoren niet tot de door de zorgverzekeraars vergoede medische compressiekousen. Deze lichte steunkousen zijn met compressie-effect worden breed ingezet en vaak wel aangeraden door medici ter voorkoming van veneuze problemen..

Steunkousen klasse 1 en zijn geschikt voor gezonde aderen en gaan te zware, vermoeide benen tegen wat kan komen door lang staan of zitten, maar ook tegen DVT. Als een profylactische maatregel, zijn deze producten dus niet gedekt door de ziektekostenverzekering en kunnen deze kousen niet aangemerkt worden ter vervanging van een  medische steunkous.

De anti-embolie kousen (anti trombose kousen) worden gebruikt in ziekenhuizen en verpleeghuizen in bedlegerig en net geopereerde patiënten ter preventie van trombose. Voor lopende en zittende patiënten is het minder geschikt vanwege de lage druk en de manier van breien. Grappig te vermelden is de ervaring dat veel artsen en verpleegsters er 2 over elkaar heen aan trekken om zodoende wel aan voldoende druk te komen.

werking

Compressiekousen omringen uw been van buitenaf en met een vastgestelde gedefinieerde druk op het weefsel en veneuze bloedvaten. Dit ontlast aderen en lymfevaten waarin het weefsel en veneuze bloedvaten samengeperst worden tot een kleinere diameter zodat incompetente aderlijke kleppen beter sluiten en op deze manier de functie ondersteunende klep vervullen. Door de externe druk, wordt de stroomsnelheid van het bloed en de veneuze terugstroom naar het hart vergemakkelijkt. Uw benen zwellen af omdat de weefselvloeistof wordt geabsorbeerd in de aderen en gemakkelijker kan stromen.

De therapeutisch elastische kousen in de klasse 2, 3 en 4 zijn medische kousen en worden voorgeschreven door een arts. Voorafgaand  aan het gebruik zal het been of beide benen moeten worden ontgift en zal het overmatige vocht er uit moeten.
Bij een steunkous is het zo dat de druk afneemt van beneden naar boven op een graduele manier (analoog aan de zwaartekracht geïnduceerde weefseldruk). De druk in het voetgedeelte van de compressiekous is dus hoger dan in de dij.

4 Druk Classificatie

Steunkousen zijn verkrijgbaar in verschillende compressie klassen (CCL, KKL).

steunkousen klasse 3

Vragen? Start chat

8023