Steunkousen en spataderen

Published on
18 sep. 2018 06:59:00

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn permanent verwijde, onregelmatige als een slang gevormde aderen. Ze zijn voornamelijk te vinden in de benen en soms ook in het bekkengebied.

Zelfs de 'minimale versie', de eigenlijk onschadelijke spataderen, ervaren veel patiënten als cosmetisch storend. Af en toe veroorzaken ze ook lokale pijn. Spataderen zijn de kleinste vergrote huidaderen die violet of blauw door de huid flitsen met hun vertakkingen. Een sclerotherapie of lasertherapie kan het uiterlijk van de huid verbeteren.

Het begint vaak met het cosmetische probleem.

spataderen en steunkousen

Bij vaatziekten gaat het echter niet alleen om schoonheid: eenmaal gevorderd zijn spataderen ook een medisch probleem. Vaak zijn de benen ongemakkelijk of zwellen ze overdag. Het kan leiden tot permanente huidlaesies en soms aanhoudende zweren. Soms is veneuze trombose de oorzaak of het gevolg.

Spataderen - een wijdverspreide ziekte

Spataderen komen vaak voor. Bijvoorbeeld, volgens de resultaten van de Bonnerin-studie van 2003 in de jaren 2000 tot 2002, kwam het bij ongeveer 14 procent van de bevolking voor. Met het oog op de stijgende levensverwachting en andere gunstige factoren (meer hierover in de volgende paragraaf), blijven veneuze aandoeningen zich bewegen in een opwaartse trend. Met andere woorden, de overgrote meerderheid van de bevolking heeft veranderingen van verschillende niveaus in de aderen.

 

Spataderen: meerdere oorzaken

Artsen onderscheiden een primaire en een secundaire varicose.

Primaire varicosis

De exacte oorzaken van de primaire vorm van spataderziekte zijn gevarieerd en niet helemaal duidelijk. Veel mensen hebben een erfelijke aanleg voor bindweefsel en veneuze insufficiëntie. Vaak neigen ze ook naar spataderen. Spataderen kunnen ontstaan door het gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht en staande beroepsactiviteit. Aanzienlijk meer vrouwen worden getroffen (ongeveer 15 procent) dan mannen. De frequentie waarmee mannen worden geconfronteerd met spataderen is ook aanzienlijk met meer dan elf procent.

Het feit dat vrouwen in de voorhoede van het spatader probleem zitten is waarschijnlijk ook te wijten aan het feit dat de oestrogene vrouwelijke geslachtshormonen de structuur van de aderwand en veneuze kleppen beïnvloeden. Met de hulp van een ander vrouwelijk geslachtshormoon, progesteron, verliezen spierweefsel en bindweefsel tijdens de zwangerschap - zelfs in de aderen. Bovendien compliceert de uterus tijdens de zwangerschap de uitstroom van bloed uit de benen. Daarom komen spataderen vaak voor tijdens de zwangerschap, en al bestaand - meestal tijdelijk - aan.

Een andere oorzaak van varicose is het verouderingsproces van het weefsel: net zoals de stevigheid van de huid in de loop van het leven afneemt, worden de aderen na verloop van tijd slap. Dit wordt meer en meer merkbaar in de tweede helft van het leven.

Als een aangeboren aandoening komen zeldzame veneuze kleppen in zeldzame gevallen voor.

Secundaire varicosis

Als spataderen zijn gebaseerd op een andere ziekte, is dit een secundaire varicose. In het bijzonder wordt diepe veneuze trombose overwogen (zie hieronder: "Mogelijke complicaties van spataderen"). Normaal wordt ongeveer 90 procent van het bloed via de diepe aderen terug naar het hart getransporteerd en slechts 10 procent via de oppervlakkige aderen. Wanneer diepe aderen van het been verstopt zijn als gevolg van trombose, neemt het bloedtransport door de oppervlakkige aderen toe. Op de lange termijn wordt hun transportcapaciteit overweldigd, ze verslappen en vormen zich in spataderen, tot een secundaire varicose.


Een andere oorzaak van spataderen kan een hartfalen zijn - als vooral de rechterhelft van het hart wordt aangetast, rechter hartfalen. De verstoorde hartfunctie, onder andere, kan de druk in de beenaders verhogen. Meestal komt het dan om zwelling van de benen (oedeem). Evenzo geldt dit voor levercirrose (leververharding).
Spataderen: veel voorkomende klachten

In het begin zijn er symptomen zoals zware, vermoeide of pijnlijke benen en een zwerende neiging, vooral na lang zitten of zitten. Getroffen vrouwen lijden meer kort voor de menstruatie eronder. 'S Avonds en bij warme temperaturen nemen de symptomen toe, maar verbeteren ze na verhoging of afkoeling van de benen.

Krampen in de benen worden vaak genoemd, maar behoren niet tot de typische symptomen van spataderen. Ze zijn meestal gebaseerd op een defecte belasting van het bewegingssysteem.

 

Hoe zijn spataderen te voorkomen?

Spataderen voorkomen is niet eenvoudig maar er zijn een aantal dingen van belang.  Regelmatig de hartpomp aanzetten (3 x per dag) is heel erg belangrijk. U houdt uw bloedcirculatie op deze manier op gang.

Sporten ook al is het maar ligt: lopen, fietsen op zwemmen is goed zolang u ook de beenspieren maar  belast. Ook kan men oefeningen speciaal voor uw benen doen. Leg uw benen bijvoorbeeld op een verhoging als u televisie kijkt om het bloed eenvoudiger naar het hart te laten stromen.

 

Houdt uw gewicht zo laag als u kunt zonder te overdrijven en ga fel zonlicht en warmte uit de weg.

Daarnaast kunnen therapeutische steunkousen of compressiekousen uitkomst bieden. Steunkousen kunnen ook op recept of juist preventief gedragen worden.

 

Preventief steunkousen dragen bij Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap legt de groeiende baby meer druk op het lichaam en de bloed circulatie. Als gevolg van de toenemende druk kunnen de aderen uitzetten en minder efficiënt werken. Het dragen van steun-decompressie-kousen kunnen klachten zoals zwellingen, pijn in de benen of krampen en spataderen ontstaan.

Steunkousen dragen tijdens Lange reizen

per vliegtuig, trein, bus of auto overal waar u vele uren in een min of meer stil zit of in een zittende positie zit, loopt u een verhoogd risico van bloedstolsels, dit wordt  het "economy-class-syndroom" genoemd.

Bijzondere omstandigheden kunnen de kans op dit syndroom verergeren. Zoals:

  • Te zwaar zijn, overgewicht
  • Te weinig water drinken
  • U heeft al spataderen
  • Voor tijdens of na de zwangerschap
  • U heeft hartklachten
  • U draagt te strakke kleding
  • Te veel alcohol
  • U slikt medicijnen zoals ‘de pil’

 Klik hier om ze te bekijken: Steunkousen.nl spataderen.

Het dragen van steunkousen vermindert kramp in de benen en zwelling in de voeten en enkels door vochtophoping.

 

 

 

Vragen? Start chat

8023