steunkousen en compressiekousen

Published on
27 dec. 2013 09:47:00


Steunkousen en compressiekousen

Steunkousen  en compressiekousen zijn bijzondere en comfortabele kousen die kunnen worden gebruikt bij spataderen, trombosebenen of  als u vocht in uw  benen heeft. Ook bij zwangere vrouwen is het aan te raden om steunkousen te dragen. U voorkomt hiermee dat u last van spataders krijgt.

 

Wat doen steunkousen en compressiekousen eigenlijk?

 

Het vocht  kan de neiging hebben om uit de bloedvaten te willen en zich in het bind weefsel op te hopen van uw been. Als u hier last van heeft en langere tijd gaat liggen waardoor de druk op de benen minder wordt gaat het vocht weer terug in het bloed. Als u nu met een steunkous druk uit blijft uitoefenen op de bindweefsels van uw  onderbenen krijgt het vocht de kans niet om uit de bloedvaten te gaan. Hierdoor krijgt u dan geen opgezwollen en vermoeide benen.

 

 

Waarom is het goed om ervoor te zorgen dat u geen vocht in de benen krijgt?

Vocht in uw benen noemem we oedeem. Als oedeem langdurig in de benen zit kan het uw bloed-circulatie belemmeren. Hierdoor kunnen blijvende veranderingen optreden van het bindweefsel van met name uw onderbenen. Allereerst ontstaan er kleurverschillen in de huid. Vervolgens verharding van uw bindweefsel en daarna een blijvende slechte bloedcirculatie in uw benen en in huid.

Atrophie blanche ( witte plekken) zijn onder meer mogelijke resultaten die ontstaan als de bloedvoorziening slecht is. Een open been is het vervolg.

 

 

Hoe komt het dat steunkousen helpen tegen spataderen?

 

Spataderen betekend dat er klepjes in de aders kapot zijn. De bleodvaatkleppen horen te voorkomen dat uw bloed weer naar beneden in de benen vloeit. wanneer er over een lang stuk van het been spataderen ontstaan kan het zijn dat u erg vermoeid raakt en dat u vocht in uw benen krijgt. Als u steunkousen draagt ontstaat er een soort van tegendruk. zoals bij een fietsband waardoor het bleod in uw  aders weer makkelijker naar het hart wordt terug gepompt. Als u de druk van de steunkousen bekijkt wordt als het ware ook voorkomen dat er vocht uit de aders treedt. Door deze verminderde in uw, met name onderbenen neemt tevens de vermoeidheid  bij u af die vaak gepaart gaat bij spataders.

 

 

Waarom zijn steunkousen belangrijk bij een trombosebeen?

Bij het dragen van steunkousen of compressiekousen is antistolling een belangrijk onderdeel van de behandeling van trombose benen. Een deel van de hoofdader is bij trombose van uw been afgedicht door bloed stolsel. Het been zwelt op en kleurt rood. Het bloed komt namelijk wel in het been in maar kan er niet meer uit. De opzwelling kunt u tegengegaan als u druk van buiten toevoegt. Dit doen we in eerste instantie middels zwachtel therapie en vervolgens middels het dragen van steunkousen.

 

 

 

Hoe voorkom ik tijdens de zwangerschap spataderen

Gedurende uw zwangerschap hebben de bloedvaten in de benen het erg zwaar. Dit komt door meerdere redenen:  hormonen maken uw  bloed vaten softer en er ontstaat makkelijker een spatader, doordat uw baarmoeder groeit,  wordt de druk op uw aderen in uw bekken fors meer waardoor uw bloed-afvoer vanuit de benen wordt bemoeilijkt.  Er ontstaat dus een verhoogde bloed druk met bloedstuwing in uw beenaderen. Ttijdens uw zwangerschapsperiode heeft u meer circulerend bloed dan daarvoor. Hierdoor neemt de druk op de beenaders toe. Onze  De steunkousen kunnen met de tegendruk  heel veel problemen voorkomen waardoor u veel minder kans op spataderen heeft.

 

Naast zwangerschapskousen zijn er ook sportcompressiekousen en reiskousen. Deze steunkousen zijn in verschillende maten en kleuren te koop.

 

 

Steunkousen  en compressiekousen zijn er in de volgende klassen:

 

De drukklasse staat voor de druk die op uw been wordt uitgeoefend.

Dit wordt aangeeven in millimeter kwikdruk, afkorting: mmHg

Drukklasse A  (licht) :      10-14 mmHg

Drukklasse I (mild)   :      15-21 mmHg

Drukklasse II (normaal) : 23-32 mmHg

Drukklasse III (sterk) :     34-46 mmHg

Drukklasse IV (extra sterk): > 49 mmHg

 

 

Maatvoering steunkousen

Er zijn knie kousen AD en stay up kousen AG en pantykousen AT. Ook zijn er zwangerscahpspanty's ATZ.

De meest verkochte kousen zijn de kniekousen AD.  wanneer u AG of AT kousen aanschaft heeft u het voordeel er ook druk gegeven wordt in uw bovenbeen. Het nadeel hiervan dat AT en AG steunkousen gemakkelijker afzakken en er huidklachten kunnen optreden.

 

 

Het productieproces van steunkousen.

Er zij  twee manieren van produceren: rondbrei  en vlakbrei

De rondbrei steunkousen zijn zoals het woord zegt rond gebreid, ze zijn buisvormig en hebben geen naden.

De vlakbrei kousen hebben een naad en zijn plat gebreid waarna de stukken aan elkaar worden genaaid. Ze zijn minder flexibel en moeilijker aan te trekken. Ze zijn meestal wel beter in resultaat dan de rond breikousen.

 

Aanmeten van steunkousen

Steunousen  in de klasse II, III, IV worden door gespecialiseerde aanmeters aangemeten. de steunkous klasse A  en 1 zijn vrij verkrijgbaar. De aanmeteres of bandagisten hebben een opleiding geveolgd om steunkousen aan te meten. De steunkousen of TEK kousen (therapeutische elastische  kousen) bij last van spataderen, oedeem en een trombosebeen worden in errste instantie voorgeschreven door de vaatchirurg en of  dermatoloog. Er zijn veel bandagisten die verbonden zijn aan een polikliniek van en hospitaal of ziekenhuis.

 

 

Aan- en uittrekhulpmiddelen voor steunkousen

Aan- en uittrekken  van steunkousen is een lastig en zwaar gedoe dat je vaak niet zomaar zonder hulp van buitenaf kunt. Er zijn  verschillende aan- en uittrekhulpen bij steunkousen.nl te verkrijgen van de firma Arion, Medi, Bauerfeind en  de Steve aantrekhulp bedacht.

Vragen? Start chat

8023