Steunkousen aantrekken

Published on
7 okt. 2020 09:18:00

Het aantrekken van steunkousen is vaak een dagelijks terugkerende fysiek zware handeling zowel voor de patiënt als voor de hulpverlener.

Mensen die steunkousen dragen weten dat het aantrekken van deze kousen niet zo gemakkelijk is. Het materiaal van de kous is zeer solide en stevig past strak om het been.

Het aantrekken van steunkousen is belastend omdat er veel kracht gezet moet worden en u een moeilijke houding moet aanemen. Met een steunkous aantrekhulp gaat dit veel eenvoudiger en blijven de kousen mooier. Veel mensen krijgen hierdoor veer vrije tijd terug omdat ze op hun eigen moment  de kousen kunnen aantrekken en niet wanneer de hulpverlener bij de patiënt langskomt. U kunt dus zelf bepalen wanneer u uit bed komt.

U moet echter nog steeds over voldoende kracht beschikken want van zelf gaat het nog steeds niet. Uw benen kunnen veranderen daarom is het raadzaam om  goed op te letten deze kousen tegen veneuze insufficiëntie voor uw benen in de juiste maat aan te schaffen. Omdat dit zo zwaar is volgen hier een paar tips om het aantrekken van steunkousen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Zorg voor een goede voorbereiding.

Let er op dat uw voeten glad zijn en zonder haakjes en scherpe nagels.

Draag steunkous handschoenen om ervoor te zorgen dat u meer grip heeft en de kousen niet met uw nagels kapot maakt.
Neem genoeg tijd.

Neem een goede uitgangspositie aan bij het aan en uittrekken van de steunkousen en leg uw been op de juiste hoogte.

Wanneer u beperkt bent in uw mobiliteit kan het moeilijk zijn om hun voeten te bereiken. Neem hiervoor een niet al te hoge stoel en een voetenbankje om uw voet op te leggen.

Kies een plek waar u niet gestoord wordt.

Gebruik een aantrekhulp voor steunkousen.
Als u de steunkousen draagt, moet je deze altijd in de ochtend aantrekken. Dan zijn je benen zijn niet gezwollen en zal het makkelijker zijn.

Voorbereiden, u dient de steunkousen om de hiel te trekken zonder oprollen van de kous. Rubberen handschoenen zorgen voor een steviger greep van de kous en beschermt tegen beschadiging.

Nu schuift u met de voet in de kous en u trekt hem over de hiel. Dan volgt het moeilijkste deel: Je moet beetje bij beetje de kous om het been omhoog trekken. Een belangrijke tip is dat je in ieder geval alleen aan het einde van de kous trekt. Zo houdt u de kous mooi. Trek de kous met een soort van slinger bewegingen naar boven.

Met een hulpmiddel gaat het als volgt:

Doe de kous over het hulpmiddel. Doe dit totdat je weerstand voelt en gebruik geen kracht. Ga dan rustig wrijvend verder tot uw voet van de kous juist zit. Daarna trek je de kous

zelf verder omhoog. Zorg er voor dat de kous goed over het been verdeeld is. Dit doe je door met je vlakke handen (met steunkous handschoenen) te wrijven. Sla de boord

niet kous om, ook niet als de kous te hoog zit. U moet in zon situatie de kous over het been verdelen.
Er zijn veel verschillende  ergonomische aantrek hulpmiddelen te verkrijgen

Zowel voor armkousen als voor of beenkousen. Handige kleine aantrekhoesjes zoals de Easy slide en Sim slide als de Medi butlers wat metalen beugels zijn. Deze heb je weer in een korte of lange variant.

Ze zijn ook specifiek te krijgen voor kousen met een gesloten of een open teen.

De Arion producten zijn van dubbele, gladde zeilstof gemaakt en lijken op een frietzak, die het makkelijk maakt om de kous over het been omhoog te schuiven. Het aantrekhulpmiddel kan vervolgens weer onder de kous vandaan worden weggehaald. Lees de gebruiksaanwijzingen eerst goed bij deze hulpmiddelen.

Steunkoushulpmiddelen als de Easy slide slijten vrij snel. Controleer regelmatig of het hulpmiddel nog goed van kwaliteit is en  bestel optijd een nieuwe ze zijn relatief goedkoop dus u hoeft hier niet te zuinig in te zijn. Controleer dan ook met regelmaat de steunkousen. Deze worden vaak veel te lang gedragen en dan hebben ze geen effect meer.

aantrekhulp

Vragen? Start chat

8023