Hoe nuttig zijn steunkousen?

Published on
14 jan. 2014 07:37:00

Het korte steunkous ABC

Steunkousen zijn gemaakt voor verschillende toepassingen. Ze verschillen vooral door de druk die ze uitoefenen op de aderen in de benen, en ze verschillen in breimethode. Ier zijn zogenaamde rondbrei steunkousen en  vlakbrei steunkousen.  In beide gevallen zorgen ze ervoor dat de druk van onder in de benen geleidelijk afneemt richting de romp van uw lichaam. Dit noemt met graduele compressie en is gedefinieerd voor kousen met therapeutische toepassingen.  Bij alle steunkousen is het zo dat uitgegaan wordt  van de gedachte  die eraan ten grondslag ligt dat de bloedsomloop verbeterd wordt door druk te geven in met name de onderbenen (of armen). De verbeterde bloedstroom vindt plaats richting het hart en de veneuze kleppen in uw benen gaan beter functioneren.

De medische trombose kousen ook wel verbandkousen genoemd worden meestal gedragen alleen voor een korte tijd na de operatie en zijn met name bedoeld voor bedlegerige patiënten die herstellen van een operatie.  Het is echter zo dat veel artsen en verpleegsters de functe van de verbandkousen ook erkennen en zelf ook deze kousen dragen tijdens hun werk. Bekende verbandkousen zijn de Mediven Thrombexin en de Mediven Struva. Ze zijn ontworpen om diep veneuze trombose te voorkomen en zijn gebreid zodat de druk op het been en de aderen in de ruststand het grootste is.  De verbandkousen zijn voor een betere differentiatie altijd wit.

De medische compressiekousen ( MCS ) gemaakt voor patiënten met veneuze ziekte . De druk op het been /aderen van deze modellen bijzonder groot wanneer de patiënt beweegt. Bij bedlegerige patiënten is deze steunkous niet geschikt en mag niet worden gebruikt vanwege de hogere druk. De therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in vier compressie klassen. Het wordt vaak voorgeschreven bij vaatziektes als een medisch hulpmiddel dat voor een lange periode door de arts en wordt in sommige gevallen betaald door de ziektekostenverzekering. Therapeutisch elastische kousen moeten voldoen aan geschikte test normen.
Naast deze medische steunkousen is er een verscheidenheid van steunkous modellen welke niet voldoen aan de normen zonder bewijs van effect. Denk hierbij aan de geowne Hema steunkousen. De steunkous Manufacturers Association Eurocom (European Manufacturers Federation voor Compressie Therapie en orthopedische apparaten ) maakt duidelijk welke kousen gecertificeerd zijn om de medische kwalificatie te krijgen.

 

Steunkousen van bijvoorbeeld de Hema hebben een druk  die veel lager is en ze hebben geen speciale druk profielen. Ze worden verkocht onder een andere als reiskousen en zijn alleen geschikt voor gezonde aderen.  Ze zijn gericht op het verbeteren van het probleem van de zware, vermoeide benen tijdens lange vluchten of zittende activiteiten.

Klik hier om naar de steunkousen website te gaan:

steunkousen webwinkel

Vragen? Start chat

8023